No fa ni un any que es va descobrir l’existència d’aquest comenta batejat amb el nom de 2022/E3 (ZTF)

Aquest mes de gener vivim un dels esdeveniments astronòmics de l’any: el pas del cometa 2022/E3 (ZTF). L’últim cop que ens va visitar va ser durant el paleolític, fa 50.000 anys. És un cometa descobert recentment, tan recent que data de principis de març de 2022, d’aquí que dugui aquesta matrícula. La E, la determina el sistema de nomenclatures de cometes segons la Unió Astronòmica Internacional, i el 3 es deu al fet que és el tercer element descobert aleshores.

Es tracta d’un cometa que cada dia es mostra més brillant, ja és observable amb uns prismàtics i un espectacle vist a través d’un petit telescopi, segons ens comentava Aleix Roig, fotògraf astronòmic al Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

Està previst que, al llarg dels pròxims dies, el cometa es faci més brillant, fins al punt que podria ser visible a ull nu. El 13 de gener assolirà el periheli, el punt més proper al Sol en la seva trajectòria.

En el dia del periheli, el 13 de gener, i els dies anterior i posterior, és quan els materials sòlids i gelats que es desprenen del cometa es sublimaran formant una cua espectacular. Dies després, l’1 de febrer, el cometa passarà pel perigeu, el punt més pròxim a la Terra.

Ja hem pogut veure algunes imatges captades arreu del món. La seva cua està formada per dues parts, la de pols propera a la coma (la part verda), i la cua iònica, que, com es pot veure en aquesta imatge profunda capturada gràcies al cel fosc de Prades, s’allarga diversos graus. Adjuntem una comparativa amb una imatge de la Lluna plena del 16 de maig, capturada també des de Prades el dia de l’eclipsi total de lluna. Es calcula que la cua iònica, que ara abasta unes 6 llunes plenes (3 graus), podria arribar a les desenes de graus, creuant bona part del cel.

El cometa 2022/E3 (ZTF) el 31 de desembre de 2022(Aleix Roig (@astrocatinfo))

Val la pena recordar que per capturar imatges com aquesta calen càmeres i equips especialitzats, però per gaudir de l’observació del cometa en tenim prou amb uns senzills prismàtics. Us hi animeu?

Quin és el millor moment per veure’l?

Cal buscar un cel fosc, destapat i esperar que marxi la lluna creixent. De 5.30 a 6.30 és l’horari ideal. Detalls de la imatge: RGB: (10, 10, 10) x 30″ (15′) L: 10×300″ Calibrat amb darks, flats, dark-flats. Exposició total: 1h05′ Resolució: 2.59″/pixel FOV original: 3º09′ x 2º10′ Equipment: FRA300 + ASI2600MM + LRGB ZWO filters + ZWO EFW 7 pos + ZWO EAFZWO AM5 mount ASI AIR PlusGuiding amb ASI120MM i ZWO Mini Guide Scope, segons ha facilitat el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, 31 desembre 2022.