Prades s’incorpora a l’àrea de màxima protecció vers la contaminació lumínica amb la mirada posada al nou observatori científic i turístic que pretén esdevenir un referent europeu per a l’estudi de l’univers.

Els municipis de Prades i Falset s’afegeixen a l’àrea protegida vers la contaminació lumínica de l’àrea d’influència del Parc Natural de la Serra de Montsant. Prades es converteix així en el primer municipi de les Muntanyes de Prades que protegeix el seu cel fosc a l’espera de la incorporació de la resta de municipis del seu l’entorn que ara mateix estan en tràmit per a la seva adhesió a aquesta àrea protegida certificada per part del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. En total són una vintena de municipis, de 4 comarques tarragonines (Baix Camp, Alt Camp, Priorat i Conca de Barberà), que ara mateix estan en tràmit per adherir-se a aquest procés de protecció del seu cel fosc.

Via Làctia sobre el Mirador Astronòmic de Sant Roc (Prades) © Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

 

El Montsant i les Muntanyes de Prades certificaran el seu territori com a Destinació Turística Starlight.

S’està finalitzant el procés d’auditoria per part de la Fundació Starlight per a certificar 21 municipis de les Muntanyes de Prades i Montsant en el que esdevindrà la nova zona certificada com a Destinació Turística Starlight de Muntanyes de Prades i Montsant. Es preveu que a finals de primavera estiguin enllestits ambdós procediments: protecció del cel nocturn per part del Departament de Territori i  certificació com a Destinació Turística Starlight. D’aquesta manera es fa un pas de gegant per la protecció i posada en valor del patrimoni natural nocturn de tot aquest territori. L’impuls del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, el Parc Natural de la Serra de Montsant, la Diputació de Tarragona, i els ajuntaments de tots els municipis implicats ha estat clau per arribar a aquest punt. Els darrers anys hem treballat intensament amb el Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya per a poder arribar a aquesta certificació. La protecció d’aquesta gran àrea natural convertirà aquest espai en un dels més grans de tot l’estat protegits per llei vers la contaminació lumínica.

Ermita de la Mare de Déu de Montsant (Ulldemolins) © Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

 

L’Ajuntament de Prades treballa intensament per a fer realitat un observatori astronòmic que esdevindrà referent europeu per a l’estudi de l’univers i la seva divulgació.

Des de l’Ajuntament de Prades s’està treballant intensament per a poder finalitzar la tramitació de tots els permisos per a poder fer realitat el Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades. Aquest serà l’equipament principal del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, i consistirà en d’un observatori astronòmic per a ús científic i de divulgació, que esdevindrà un referent europeu en l’àmbit educatiu i científic per a l’estudi de l’univers. El projecte compta amb l’assessorament científic per part de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), així com el recolzament per part de la Fundación Starlight i una vintena de municipis de 4 comarques de tarragona. Es tracta d’un projecte que aportarà riquesa al territori amb un model de turisme sensibilitzat vers la preservació de l’entorn natural.

Pla de la Guàrdia (Prades), una finestra a l’univers © Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

 

La protecció de l’entorn natural del Pla de la Guàrdia, un dels objectius principals del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

La preservació de l’entorn natural és un dels objectius principals del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. El Centre Astronòmic té prevista la seva ubicació al Pla de la Guàrdia (Prades), on es gaudeix d’una qualitat del cel excel·lent que situa aquest indret entre les millors ubicacions de la Península per a realitzar recerca en l’àmbit de l’astrofísica. La construcció del centre es realitzarà seguint estrictes criteris per a la preservació de l’entorn natural. Un cop finalitzades les obres, l’accés al centre es realitzarà en vehicle elèctric propietat del Parc restant prohibit l’accés amb vehicle privat. Les visites també es realitzaran de forma ordenada i sota reserva prèvia. Aquest nou equipament esdevindrà la part principal del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, un projecte, ara ja realitat, que va veure la llum el passat mes d’agost del 2020 amb l’obertura del Centre de Visitants del Parc Astronòmic ubicat al nucli urbà de Prades.

 

El Departament de Territori amplia l’àrea protegida de cels foscos.

Més del 41% de la superfície de Catalunya és de protecció màxima envers la contaminació lumínica. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat, el 10 de març del 2021, una resolució de modificació del Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya i n’ha ampliat encara més la superfície. En concret, a una desena de municipis més entre els quals hi ha Prades i Falset. Des del primer mapa publicat l’any 2007 s’ha incrementat un 15% la superfície de protecció màxima. El Departament té previst publicar en les properes setmanes una convocatòria d’ajuts per import de 450.000€ per a la millora de l’enllumenat públic en zones de protecció envers la contaminació lumínica. Ja són 44 els municipis de Catalunya que aposten decididament per un model d’enllumenat públic que combini; la qualitat del servei a la ciutadania, amb un impacte mínim sobre l’entorn.

El Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica classifica tot el territori de Catalunya en 4 categories (de la E1 a la E4), en funció de la vulnerabilitat a la contaminació lumínica, i estableix com a zones de màxima protecció E1 els espais d’interès natural o astronòmic i aquelles zones que els ajuntaments proposin que s’incloguin en aquest apartat i siguin aprovades pel Departament.

Mapa de l’àrea protegida vers la contaminació lumínica de l’àrea d’influència del Parc Natural de la Serra de Montsant – © Generalitat de Catalunya i Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

 

Il·luminació sostenible des del punt de vista energètic i ambiental

Una instal·lació d’il·luminació exterior mal dissenyada és responsable de la contaminació lumínica per l’impacte que té la llum sobre el seu entorn, la salut de les persones i els éssers vius, i de forma indirecta, pel fet que consumeix més energia de la necessària, amb la conseqüent emissió de gasos d’efecte hivernacle i altres gasos contaminants.

La instal·lació de noves tecnologies, més eficients, poden aconseguir reduir sensiblement els consum energètic i la repercussió ambiental de la il·luminació exterior. En aquest sentit, l’ús i gestió de la tecnologia utilitzada és essencial. Per una banda, cal utilitzar només la quantitat de llum necessària per portar a terme l’activitat que es vol desenvolupar, segons indica la normativa d’eficiència energètica, evitant qualsevol tipus de sobre-il·luminació. Per una altra, s’ha d’evitar enviar llum allà on no està indicat i que pot crear intrusió i molèsties: zones de descans de les persones (habitatges, hospitals, etc.), cap al cel i cap a àrees d’ecosistemes naturals. Cal utilitzar sempre  llum el més càlida possible, minimitzant l’emissió de llum blavosa, per reduir la llum que més impacta sobre el medi ambient i els éssers vius. En les zones de protecció màxima envers la contaminació lumínica s’han d’instal·lar llums que enviïn tot el seu flux lluminós cap al terra i les làmpades han de ser de to ataronjat, les que menys impacte generen sobre el medi nocturn (LED PC Ambre i Vapor de Sodi).

Actualment, ja són 44 els municipis de Catalunya que aposten decididament per un model d’enllumenat públic que combina, la qualitat del servei a la ciutadania, amb un impacte mínim sobre l’entorn.

 

Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, 12 de març del 2021.

 

Fonts consultades:

Comunicat de premsa del Departament de Territori i Sostenibilitat de 12 de març del 2021.

Drets d’imatge: Qualsevol reproducció de les imatges adjuntes a aquest article han d’indicar-ne la seva autoria amb el corresponent crèdit © Parc Astronòmic Muntanyes de Prades