El Parc Astronòmic de Prades ha publicat un vídeo enregistrat al Tossal de la Baltasana, en què es veu una lluïssor rogenca a l’horitzó

El Parc Astronòmic de Prades ha publicat a les xarxes socials un vídeo d’unes possibles aurores boreals arran de la tempesta solar d’aquest cap de setmana. Les imatges han estat captades al Tossal de la Baltasana, el punt més alt de les muntanyes de Prades (1.201 metres). A l’horitzó, enregistrat ahir a les 21.30 mirant cap al nord, es veu com adquireix una lleu lluïssor rogenca.

La poca intensitat de la lluïssor ha fet que molts usuaris de les xarxes socials hagin demanat si realment es van veure aurores boreals al Baix Camp. “És una vermellor a l’horitzó nord. No imaginem els colors verds que es veuen quan la tens a sobre. El que vam veure passa a milers de quilòmetres de distància. Però el sol fet que sigui detectable indica la gran potència de l’ejecció de massa coronal”, ha explicat el Parc Astronòmic de Prades, que afegeix: “Hem descartat unes altres fonts. I s’aprecia la disminució de llum quan s’alça la lluna.”

 

El matís de Tomàs Molina

El meteoròleg Tomàs Molina ha entrat en el debat sobre les imatges i ha precisat que el fenomen era una aurora estable vermella (SAR). “No és una veritable aurora, en realitat és una excitació del cinturó de Van Allen, a la magnetosfera terrestre, que adquireix un color vermellós en casos de tempesta solar. Es veu com una tonalitat vermella mirant cap al nord quan ja és de nit. Expliquen que durant la guerra civil n’hi va haver una (SAR) i molta gent pensava que estaven bombardejant Barcelona”, ha piulat.

 

 

VEURE NOTÍCIA