Cristina Serret – Diari Més. Publicat el dia 22 de juny de 2020

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ha començat a fer les primeres passes. Aquest projecte, impulsat per la plataforma Astroprades i l’Ajuntament de la Vila vermella, aspira a convertir-se en un referent en l’observació astronòmica en l’àmbit nacional i internacional. Així ho assegura Aleix Roig, president d’Astroprades, divulgador científic i Guia astronòmic acreditat per la Fundació Starlight: «El projecte està en una fase molt avançada. Ja fa un any que l’Ajuntament té en propietat els terrenys del Pla de la Guàrdia, on s’ubicarà el Centre Astronòmic, que serà l’equipament principal del Parc. A més, es preveu que aquest estiu es pugui inaugurar al poble un Centre de Visitants, que funcionarà com a punt de rebuda i espai visitable per a les nostres activitats», diu. L’Ajuntament de Prades també està treballant per habilitar la zona d’observació de l’Ermita de Sant Roc com a Mirador astronòmic. Serà un dels primers miradors astronòmics de Catalunya amb la voluntat que esdevingui un espai de referència perquè els aficionats a l’astronomia hi vagin amb els seus propis equips, i també perquè les empreses i entitats dedicades a l’astroturisme hi puguin realitzar les seves observacions.

Un altre pas important, que culminarà abans que s’acabi aquest 2020, serà la declaració de Prades com a zona tranquil·la i amb cel nocturn de qualitat per part de la Generalitat. Aquest reconeixement suposa una protecció contra la contaminació lumínica, que permet preservar la foscor del cel, i que ja ostenta el Montsant i la seva àrea d’influència. Ara, aquesta àrea s’ampliarà a les Muntanyes de Prades. «Això ens permetrà accedir a línies de subvencions per canviar l’enllumenat públic manera que els fanals facin una il·luminació ataronjada i facin llum cap a terra i no cap al cel». En aquest sentit, subratlla Roig, també s’està treballant amb els establiments turístics perquè se sumin a aquestes accions, en un procés «que s’està coent a foc lent però que està donant molt bons resultats».

Mentre el projecte del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades avança, des d’Astroprades se segueixen fent activitats de divulgació per a tots els públics. Tot plegat és conseqüència del fet que Prades i el seu entorn té unes característiques per a l’observació del cel extraordinàries, derivades del fet, explica Roig, «que és una població molt elevada, amb dues grans serralades, la Mussara i la Llena, que la protegeixen de la contaminació lumínica de Tarragona i el pla de Lleida, amb uns índexs de foscor molt elevats».

«El que volem –conclou Roig– no és només fer recerca científica al més alt nivell, sinó també fer una aposta per la divulgació, que la gent pugui contemplar el cel des del mateix punt on s’ha fet recerca al màxim nivell». Tot plegat, amb la mirada posada també en l’àmbit educatiu, amb un especial interès en el foment de noves vocacions, molt especialment entre les nenes.

El projecte del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, l’Institut d’Astrofísica de Canàries i la Fundació Starlight.