Publicat al diari digital delCamp.cat. Enllaç: https://hemerotecatarragonadigital.com/reus/societat/centre-astronomic-prades-sera-installacio-puntera

Prades acollirà un Centre Astronòmic a mitjà termini. Aquestes són les previsions dels seus impulsors i el govern local, que es donen sis mesos per «picar portes» per tal de trobar finançament. En funció de la resposta que rebin, la magnitud de la instal·lació serà menor o major. Amb tot, asseguren que el projecte actual, una vegada feta la inversió inicial, es podrà autofinançar. S’ha agafat de referència el Centre d’Observació de l’Univers situat a Àger, a la Noguera, que rep uns 30.000 visitants anuals i s’estima que, en el cas de Prades, podria suposar un retorn econòmic indirecte de dos milions d’euros al Baix Camp.

Inversió pública i privada

El projecte preveu que l’Ajuntament de Prades hi aporti els terrenys, ara ja amb un tracte tancat i amb una superfície de 3,8 hectàrees. A partir d’aquí, es vol crear una fundació privada per tal que gestioni la instal·lació a través de les inversions tant de les administracions que responguin com d’alguna empresa privada que vulgui dedicar-hi el seu compromís social. Una vegada s’hagi fet la inversió inicial, el projecte s’autofinança segons els seus impulsors. El projecte actual estableix un mínim impacte en l’entorn, de tal manera que la construcció no es veurà de manera evident des de lluny, sinó que quedarà integrada en l’entorn.

Imatge astronòmica captada des de Prades
Imatge astronòmica captada des de Prades ALEIX ROIG

 

La referència d’Àger

El Centre Astronòmic de Prades pren com a referència el Centre d’Observació de l’Univers, a Àger, a la Noguera. Per aquella instal·lació, feta fa deu anys, hi passen uns 30.000 visitants cada any, un nombre que augmenta entre 2.000 i 3.000 cada any que passa. A través també d’aquesta instal·lació s’ha estipulat que el retorn econòmic per a la comarca seria, de manera indirecta, de 2 milions d’euros. La dècada de diferència entre el COU i el futur centre de Prades permetrà oferir un ventall de possibilitats nou, tot i que la voluntat no és competir-hi sinó crear xarxa.

Des del turisme a l’ensenyament i la recerca

Una instal·lació d’aquest tipus, expliquen els impulsors del projecte, té diversos públics objectius. Per una banda el turisme astronòmic, a l’alça, segons afirma Aleix Roig, un dels impulsors del projecte. Per altra banda, però, ofereix possibilitats tant per als centres educatius de l’entorn de Prades — colònies escolars, treballs d’institut… — i, fins i tot, per a la investigació i la recerca. Prova d’aquest potencial és la publicació de fotografies fetes des de Prades — encara sense el Centre Astronòmic — a revistes especialitzades.

La galàxia d'Andròmeda captada des de Prades
La galàxia d’Andròmeda captada des de Prades ALEIX ROIG

 

Condicions ideals per a l’astronomia

«Prades és el municipi més alt del seu entorn i està situat en un altiplà», explica Aleix Roig. Això el converteix en un espai ideal per a l’observació astronòmica. «A Catalunya en tenim pocs, de cels foscos, i Prades i el Montsant estan reconeguts». Aquesta és una altra pota que facilita l’observació dels astres, així com la contenció lumínica que s’ha impulsat des de l’Ajuntament.

La protecció del cel de la zona de Prades

En aquesta línia s’ha engegat una iniciativa que aplega una desena de municipis de l’entorn de la vila de Prades, i que pretén protegir el cel de la zona. Cal que ho certifiqui la Generalitat de Catalunya i, un cop superat aquest tràmit, es podrà regular el tipus de fanals i llums que s’instal·len tant a la via pública com en instal·lacions privades. A més també es podrà regular la contaminació sonora, una altra cara d’aquesta protecció de l’entorn natural.