La protecció de l’entorn natural del Pla de la Guàrdia i els seus cels foscos és un dels objectius principals del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Aquest espai gaudeix d’unes condicions excepcionals per estudiar l’univers (una alta estabilitat de la imatge -seeing- i bons nivells de foscor), és per aquest motiu que és el punt escollit per ubicar-hi els equipaments científics del Centre Astronòmic Muntanyes de Prades (CAMP). Aquests s’acompanyaran de telescopis i altres equips que permetran les visites del públic a aquesta instal·lació de recerca. D’aquesta forma, Prades es posicionarà en el mapa internacional d’ubicacions on es fa recerca en astrofísica i també de destinacions de turisme científic.

El projecte, impulsat per l’Ajuntament de Prades i el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, ja compta amb el recolzament científic de:

  • Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, IEEC
  • Instituto de Astrofísica de Canarias, IAC

També compta amb l’adhesió de 20 municipis de 4 comarques de Tarragona (Baix Camp, Alt Camp, Priorat i Conca de Barberà), que amb acord de ple donen recolzament al Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

Es tracta d’un projecte de país que esdevindrà referent internacional per a la recerca científica, la protecció de l’entorn natural i els cels foscos i l’estímul de vocaciones científiques entre nenes i noies. Aquest projecte seguirà impulsant l’economia del territori Muntanyes de Prades i Serra de Montsant, amb una oferta de turisme sostenible al voltant de l’observació de l’univers. El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades ha generat per al territori una activitat econòmica destacable. Segons estudis propis, els ingressos econòmics dels allotjaments, restaurants, comerços i altres empreses locals, derivats directament del turisme d’estrelles (astroturisme), ascendeix l’any 2019 a 210.000€. La projecció per als propers anys ascendeix als 500.000€/anuals. Un cop obert al públic el futur observatori científic i turístic es preveu multiplicar aquestes xifres aportant valor al territori.

 

El mantell de núvols deixa el Pla de la Guàrdia destapat bona part de les nits de l’any.

 

L’accés al Pla de la Guàrdia restarà totalment prohibit per als vehicles particulars. Aquest es farà amb un minibús elèctric de mitja càrrega. Tan sols es podrà visitar el centre concertant visita i havent accedit primer als equipaments de divulgació que s’acaben d’obrir al municipi de Prades (el Centre de Visitants).

La Generalitat de Catalunya i el seu departament de @territoricat estan acabant de finalitzar els tràmits que permetran iniciar aquest equipament de país.

Com tots els observatoris científics ubicats en Parcs Nacionals i espais protegits (p.ex al de la Caldera de Taburiente, Canàries) els equips que s’ubicaran al Pla de la Guàrdia seran “removibles” i per tant es podran retirar quan s’hi acabi l’activitat en un futur, deixant l’indret en les mateixes condicions que s’ha trobat.

Podeu consultar-ne l’Estudi d’Impacte Ambiental que tenim a la recepció del Centre de Visitants.

#parcastronomicprades #prades #territori #mediambient #encenemelsestels

 

Valors de seeing extraordinaris al Pla de la Guàrdia