La protecció de l’entorn natural del Pla de la Guàrdia i els seus cels foscos és un dels objectius principals del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Aquest espai gaudeix d’unes condicions excepcionals per estudiar l’univers (una alta estabilitat de la imatge -seeing- i bons nivells de foscor), és per aquest motiu que és el punt escollit per ubicar-hi els equipaments científics del Centre Astronòmic Muntanyes de Prades (CAMP). Aquests s’acompanyaran de telescopis i altres equips que permetran les visites del públic a aquesta instal·lació de recerca. D’aquesta forma, Prades es posicionarà en el mapa internacional d’ubicacions on es fa recerca en astrofísica i també de destinacions de turisme científic.

El mantell de núvols deixa el Pla de la Guàrdia destapat bona part de les nits de l’any.

 

L’accés al Pla de la Guàrdia restarà totalment prohibit per als vehicles particulars. Aquest es farà amb un minibús elèctric de mitja càrrega. Tan sols es podrà visitar el centre concertant visita i havent accedit primer als equipaments de divulgació que s’acaben d’obrir al municipi de Prades (el Centre de Visitants).

La Generalitat de Catalunya i el seu departament de @territoricat estan acabant de finalitzar els tràmits que permetran iniciar aquest equipament de país.

Com tots els observatoris científics ubicats en Parcs Nacionals i espais protegits (p.ex al de la Caldera de Taburiente, Canàries) els equips que s’ubicaran al Pla de la Guàrdia seran “removibles” i per tant es podran retirar quan s’hi acabi l’activitat en un futur, deixant l’indret en les mateixes condicions que s’ha trobat.

Podeu consultar-ne l’Estudi d’Impacte Ambiental que tenim a la recepció del Centre de Visitants.

#parcastronomicprades #prades #territori #mediambient #encenemelsestels

 

Valors de seeing extraordinaris al Pla de la Guàrdia