L’autor de la imatge és l’astrofotògraf Aleix Roig, un dels responsables del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

VilaWeb

La NASA ha triat una fotografia feta des de Prades (Baix Camp) com a fotografia astronòmica del dia (APOD). És una captura de la Nebulosa del Dofí, una estrella massiva que es convertirà en supernova. L’autor és Aleix Roig, especialitzat en astrofotografia de paisatge i de cel profund i un dels responsables del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Podeu visitar-ne la pàgina web, que recull el seu catàleg fotogràfic.

No és el primer reconeixement internacional que rep la fotografia, que ja va ser premiada pel Royal Observatory Greenwich de Londres i que fou inclosa per National Geographic entre les seves tres imatge més populars del 2022. La fotografia és el resultat de més de cinquanta-vuit hores d’imatges capturades al llarg d’un període de quinze dies.

Obtenir un APOD és “un gran reconeixement internacional”, segons que expliquen a l’ACN els responsables del Parc Astronòmic. Recorden que el cel fosc de Prades reuneix unes condicions lumíniques idònies per a observar fenòmens astronòmics de tota mena. L’àrea té una bona estabilitat atmosfèrica i uns nivells de foscor alts, un factor al qual ha contribuït el canvi d’enllumenat que s’ha fet fa poc al municipi de Prades i el seu entorn.

El cel de Prades, de fet, ha aconseguit la certificació de cel fosc protegit més gran d’Europa al voltant d’un parc natural. Prades, juntament amb vint-i-un municipis veïns més, també disposa de la certificació internacional de Destinació Turística Starlight, que atrau visitants interessats per l’espai de tot el món.

VEURE NOTÍCIA