Un dels impulsors del Parc Astronòmic de Prades, Aleix Roig, ha detectat una nova nebulosa des del seu observatori Astrocat situat al municipi del Baix Camp. S’ha batejat com a ‘Roig1 Prades Sky’, en record a l’avi del seu descobridor, i està situada a la galàxia Triangle M33.

És una de les galàxies més pròximes que es coneixen i es pot observar amb prismàtics en cels nocturns foscos com el de Prades. La nebulosa s’ha vist després d’una cerca meticulosa amb planificació a mesos vista i gràcies a filtres de banda estreta diferents als que s’utilitzen habitualment.

La descoberta ha tingut un gran ressò, i ha estat publicada per l’American Astronomical Society en un article signat juntament amb Judith Ardèvol, astrofísica per la Universitat de Barcelona i guia del parc de Prades, i Raúl Infante, doctor en astrofísica del CEFCA d’Aragó.

S’estima que té una mida d’uns 1.500 anys llum de diàmetre i per captar-la ha calgut realitzar una imatge profunda de 153 hores de registre d’imatges durant moltes nits. Roig n’ha parlar en una entrevista a Tarragona Ràdio.

Roig diu que espera que la descoberta serveixi per donar un bon impuls al projecte del futur observatori astrofísic del Pla de la Guàrdia, perquè sigui de referència a nivell peninsular, en un dels llocs únics i privilegiats al sud d’Europa per observar l’univers.

Tal com han apuntat Roig des del Parc Astronòmic de Prades, la nebulosa té una brillantor 10.000 vegades més dèbil que la galàxia M33, fet que en dificultava la seva observació, el que encara dóna més mèrit a la descoberta científica.