De Prades al cel

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades presenta dos nous espectacles

per J.G.A., Reus, Catalunya | 3 de març de 2022 a les 11:58 | 
S’han presentat dos nous espectacles | ACN

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades va presentar, aquest passat dimecres, dos nous espectacles de llum i so al centre de visitants que es va inaugurar l’any 2020. En l’acte, l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, va exposar l’estat del projecte de l’observatori astronòmic del Pla de la Guàrdia. Un projecte que es farà realitat ben aviat i que comptarà amb el suport de la Diputació i de fons europeus.

El Pla de la Guàrdia

El Pla de la Guàrdia és un indret situat al municipi de Prades. Es tracta d’un altiplà situat a 1.130 metres sobre el nivell del mar amb unes condicions d’estabilitat del cel i de foscor que el fan únic per portar a terme projectes de recerca científica de primer nivell internacional. La cúpula d’aquest observatori no serà visible i només s’hi podria accedir en un minibús elèctric. Serà un centre de recerca visitable únic a Europa.

L’any passat, el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades va generar un impacte econòmic al territori de més de 300.00 euros i va atraure més de 5.000 visitants tot i trobar-nos en un any de pandèmia. Fet que el fa plenament sostenible des del punt de vista econòmic.

El projecte va néixer l’any 2016 de la mà d’Astroprades i l’Ajuntament de Prades amb la voluntat d’apropar la passió per l’astronomia, la protecció dels cels foscos i la recerca científica a la societat. Tot plegat en el marc d’un entorn natural incomparable per a l’observació astronòmica com són les Muntanyes de Prades i el Montsant que recentment han obtingut la certificació de cel fosc protegit esdevenint la zona de cel fosc protegit més gran d’Europa al voltant d’un parc natural incloent 32 municipis de quatre comarques.

Música i espectacle

Aquesta certificació internacional de Destinació Turística Starlight s’espera que actuï d’altaveu per atraure visitants de tot el món. Actualment a Catalunya hi ha l’observatori astronòmic d’Àger, i s’espera que el de Prades sigui un complement ideal al de la Noguera, a tocar del congost de Mont-rebei. Els dos nous espectacles d’astronomia que es van presentar i que estan disponibles a partir del 4 de març són únics a Catalunya. Es barregen la ciència, la música i la llum per crear un nou format de divulgació per a tots els públics. La música anirà a càrrec del compositor reusenc Gerard Marsal i en la realització dels espectacles hi participa el creador de contingut multimèdia i il·luminador Pau Vila.

El Kosmos és un tribut a Karl Sagan i està pensat per un públic de més de 8 anys, mentre que el Selene esdevé un trepidant viatge a la Lluna ple d’aventures i està destinat a un públic familiar. Les entrades pels primers dies de projecció ja estan esgotades. Un cop acabat l’espectacle, els visitants podran visionar una sessió al planetari i realitzar una observació astronòmica.