Un cel clar, sense núvols, va permetre unes condicions òptimes per a l’observació de la via làctia, l’activitat central del primer Festival d’Astronomia Andorra Comapedrosa. La cònsol major de la Massana, Olga Molné, afirma que “va ser realment impressionant quedar-nos completament a les fosques. Vull fer un agraïment públic als restauradors, hotelers, comerciants i veïns d’Arinsal, que han col·laborat amb l’esdeveniment apagant els llums, en molts casos no només els exteriors sinó també els interiors”.

L’observació amb els telescopis va comptar amb set-cents cinquanta participants, que van poder veure l’estrella doble Albireo i el gran cúmul d’Hèrcules. Els assistents podien comprovar la potència dels telescopis, ja que el monitor astronòmic els ensenyava amb un làser com, amb ull nu, el que havien vist era gairebé imperceptible.

El públic assistent també va valorar molt positivament la ruta per les constel·lacions, que van fer estirats al terra per a poder anar seguint les explicacions de la guia astroturística. Es van fer tres torns, en català, castellà i castellà-francès.

El Festival va comptar amb altres activitats destacades com una sortida astrofotogràfica, a càrrec de l’Associació de Fotografia a les Valls del Nord, tallers infantils per a descobrir les constel·lacions i un espectacle musical per a descobrir l’astronomia.

Pel que fa a les conferències, van aplegar un centenar de persones que van valorar molt positivament els continguts exposats: d’una banda, l’astrofísic Kike Herrero va exposar que tot i que actualment només es pot assegurar que la Terra és l’únic planeta habitable, una de cada cinc estrelles té al seu voltant algun planeta amb condicions similars a la Terra; d’altra banda, el també astrofísic Joan Anton Català, va explicar la urgència de reglamentar l’espai, ja que serà crucial en el futur, tant des del punt de vista econòmic com tecnològic o militar.

El conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, fa un balanç excel·lent d’aquesta primera edició del Festival. “Vam obtenir el segell de Destinació Turística i Reserva Starlight el mes de gener, que acredita un cel fosc de qualitat. Amb aquest festival tothom ha pogut gaudir de l’experiència de submergir-se a la via làctia, assegura Gueimonde, que agraeix la feina de l’equip organitzatiu i dels voluntaris.

Tot i que han participat activament al festival un miler de persones, també hi va haver molta gent que va gaudir de l’espectacle de les estrelles des de les terrasses dels establiments d’Arinsal. “Estem molt contents amb la implicació dels restauradors d’Arinsal, que juguen el joc perquè veuen que l’astroturisme és un producte de futur, amb un enorme potencial. Per això vull agrair especialment la col·laboració dels restaurants que van oferir tastets “g-astronòmics”, una manera original de combinar astronomia i gastronomia”, assegura el conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà.

Els experts en astroturisme Aleix Roig i Georgina Servent estan molt satisfets amb el gran èxit d’afluència del festival i remarquen la gran qualitat del cel fosc de la Massana.

En els pròxims dies es lliurarà la recaptació de les activitats d’observació a l’associació Laika. Després de l’èxit del festival, ja es preveu repetir l’esdeveniment de cara a l’any que ve. A més, el Comú de la Massana ha programat diverses sortides astronòmiques durant tot l’estiu.

 

Veure la notícia