Un cel clar, sense núvols, va permetre unes condicions òptimes per a l’observació de la Via Làctia, l’activitat central del primer Festival d’Astronomia Andorra Comapedrosa. La cònsol major, Olga Molné, afirma que “va ser realment impressionant quedar-nos completament a les fosques. Vull fer un agraïment públic als restauradors, hotelers, comerciants i veïns d’Arinsal, que han col·laborat amb l’esdeveniment apagant els llums, en molts casos no només els exteriors, sinó també els interiors”.

L’observació amb els telescopis va comptar amb 750 participants, que van poder veure l’estrella doble Albireo i el gran cúmul d’Hèrcules. Els assistents podien comprovar la potència dels telescopis, ja que el monitor astronòmic els ensenyava amb un làser com, a ull nu, el que havien vist era gairebé imperceptible. El públic assistent també va valorar molt positivament la ruta per les constel·lacions, que van fer estirats a terra per poder anar seguint les explicacions de la guia astroturística. El festival va comptar amb altres activitats, com una sortida astrofotogràfica, a càrrec de l’Associació de Fotografia a les Valls del Nord, tallers infantils per descobrir les constel·lacions i un espectacle musical per descobrir l’astronomia.

Pel que fa a les conferències, van aplegar un centenar de persones, que van valorar molt positivament els continguts exposats: d’una banda, l’astrofísic Kike Herrero va exposar que tot i que actualment només es pot assegurar que la Terra és l’únic planeta habitable, una de cada cinc estrelles té al voltant algun planeta amb condicions similars a la Terra; d’altra banda, el també astrofísic Joan Anton Català, va explicar la urgència de reglamentar l’espai, ja que serà crucial en el futur, tant des del punt de vista econòmic com tecnològic o militar.

El conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, fa un balanç excel·lent de la primera edició del festival. “Vam obtenir el segell de Destinació Turística i Reserva Starlight el mes de gener, que acredita un cel fosc de qualitat. Amb aquest festival tothom ha pogut gaudir de l’experiència de submergir-se a la via làctia”, assegurava Gueimonde, que agraïa també la feina de l’organització i dels voluntaris. Tot i que van participar activament al festival un miler de persones, també hi va haver molta gent que va gaudir de l’espectacle de les estrelles des de les terrasses dels establiments d’Arinsal. “Estem molt contents amb la implicació dels restauradors d’Arinsal, que juguen al joc perquè veuen que l’astroturisme és un producte de futur, amb un enorme potencial. Per això vull agrair especialment la col·laboració dels restaurants que van oferir tastets gastronòmics, una manera original de combinar astronomia i gastronomia”, deia el conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà.

 

 

Veure la notícia

20230710 DA Festival astronòmic Andorra Comapedrosa

20230710 DA Festival astronòmic portada i semàfor