Els astrònoms entreveuen que serà el segon més fàcil de veure des que va començar el segle

El cometa 2022 E3 ZTF captat des del Prades

BARCELONAL’oportunitat de veure el que segurament serà el segon cometa més fàcilment visible d’aquest segle ha disparat l’interès dels amants de l’astronomia i de la fotografia. “Estàvem tancats fent manteniment, però per petició popular hem decidit obrir aquest cap de setmana”, confessa el responsable del Parc Astronòmic de Prades, Aleix Roig, que divendres i dissabte acull un parell d’activitats d’observació i de fotografia per poder gaudir del pas del cometa C/2022 E3 (ZTF), descobert tot just fa pocs mesos per astrònoms americans del sud de Califòrnia. Es tracta d’un cometa d’òrbita gran i que es calcula que no tornarà a acostar-se a la Terra fins d’aquí 50.000 anys.

El seu perigeu, és a dir el punt en què se situarà més a prop del nostre planeta, serà l’1 de febrer, moment en el qual el cometa serà a uns 42 milions de quilòmetres de la Terra. Malgrat això, Aleix Roig recomana intentar veure’l alguns dies abans d’aquesta data, quan la lluna encara estigui creixent i el cel sigui, per tant, més fosc.

Segons Aleix Roig, aquest cometa és una gran oportunitat de veure un fenomen d’aquestes característiques, ja que segurament acabarà sent el segon cometa més fàcil de veure del segle, després del Neowise, que es va acostar a la Terra l’estiu del 2020.

Les restes de cometes són l’origen de les clàssiques pluges d’estels que veiem durant l’any, però el pas del cometa C/2022 E3 (ZTF) no afegirà cap nova cita d’aquest estil a tenir en compte al calendari. Segons l’investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC) Josep Maria Trigo, el motiu és que la Terra no s’acostarà prou a l’òrbita del cometa. Les pluges d’estels es produeixen precisament quan la Terra s’acosta al punt per on ha passat abans un cometa i les restes del seu pas impacten en l’atmosfera.

El cel fosc de Prades

Que Prades sigui un dels millors llocs per veure el fenomen no és només perquè aquest dissabte l’observatori que hi ha a la zona tingui una activitat d’observació programada, sinó també perquè acull l’àrea de cel fosc protegit més gran d’Europa. 32 municipis de quatre comarques participen en aquest espai al voltant de les muntanyes de Prades i la serra de Montsant en el qual s’han dut a terme mesures per eliminar la llum blava i blanca i substituir-la per una llum led taronja molt menys agressiva tant per a persones com per a animals.

A l’Observatori Astronòmic de Prades fa dies que segueixen de prop l’evolució del cometa i n’han pogut obtenir algunes fotografies impressionants que han captat l’atenció internacional, imatges com la que acompanya aquesta notícia. Tot està a punt per a l’observació de dissabte, que segurament anirà acompanyada d’un cel favorable i ben net però, això sí, d’unes temperatures gèlides.

 

VEURE LA NOTÍCIA