La zona acaba de rebre una doble certificació que posa en valor la qualitat del seu cel nocturn i dona empenta al Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

 

La qualitat del cel de les muntanyes de Prades i el Montsant ha permès que siguin la zona més gran d’Europa de cel fosc protegit. Una fita que han aconseguit després de rebre dues certificacions que posen en valor la qualitat del seu cel nocturn. D’una banda, la Generalitat de Catalunya ha atribuït la certificació d’Espai de Medi Nocturn Protegit a 32 municipis de quatre comarques de les muntanyes de Prades. De l’altra, la Fundació Starlight ha atorgat a 21 municipis la certificació internacional Destinació Turística Starlight, una menció que serveix d’altaveu per atraure visitants de tot el món, ja que Starlight en el seu conjunt és una acció integrada de la UNESCO que compta amb el suport de la Unió Astronòmica Internacional i l’Organització Mundial del Turisme.

Les Destinacions Turístiques Starlight han d’acreditar la qualitat dels seus cels i els mitjans per garantir-ne la protecció, a més de disposar d’unes infraestructures adequades i amb activitats relacionades amb l’oferta turística (allotjament, mitjans d’observació disponibles al servei dels visitants, formació del personal encarregat de la interpretació astronòmica, etc.).

L’Ajuntament de Prades, de manera conjunta amb el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, van iniciar el 2018 les reunions per a la certificació d’Espai de Medi Nocturn protegit i han liderat la gestió de la certificació Starlight dels 21 municipis, juntament amb el Parc Natural de la Serra de Montsant.

Esforços dels municipis en els canvis d’enllumenat
L’Ajuntament de Prades va ser dels primers el 2018 a iniciar els canvis d’enllumenat en el territori i els municipis dels voltants, sumant esforços per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la serra de Montsant. Els municipis han anat substituint els fanals de llum blanca per uns de LED PC Ambre, unes noves lluminàries que tenen una incidència positiva en la salut de les veïnes i veïns i també en tot l’ecosistema.

Llum verda al futur observatori astrofísic CAMP
Les dues certificacions obtingudes a la zona donen un impuls al futur observatori astrofísic CAMP que formaria part del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. El passat 6 d’octubre, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona va aprovar la modificació puntual de l´ús del sòl no urbanitzable al pla de la Guàrdia a Prades, on s’ubicarà l’observatori respectuós amb l’entorn. La cúpula no seria visible i només s’hi podria accedir amb un minibús del parc. Seria un centre de recerca visitable únic a Europa.

El Parc ja va obrir les seves portes l’agost del 2020 amb un Centre de Visitants a Prades i consta de diversos espais visitables per a les experiències astronòmiques 360°. Disposa d’un Planetari 360°, d’una Sala d’Audiovisuals i del Museu de l’Astronomia. També té el primer mirador astronòmic de Catalunya, el Mirador Astronòmic de Sant Roc, que, des del 2019, és un punt de trobada per a totes i tots els aficionats a l’astronomia. El Parc té el suport de l’Ajuntament de Prades, d’una vintena de municipis de quatre comarques de les muntanyes de Prades i el Montsant, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, de l’Institut d’Astrofísica de Canàries i de la Fundació Starlight.

 

VEURE NOTÍCIA