La darrera sessió dels Dilluns de Llotja impulsat per la Cambra de Comerç ha servit per donar a conèixer aquest equipament que aspira a tenir el telescopi més gran d’Europa dedicat a la divulgació.

Sota el nom‘ El cel de les Muntanyes de Prades: un projecte de país’, s’han presentat les novetats del futur Centre Astronòmic que s’ubicarà a la vila vermella, un equipament que vol tenir l’observatori més potent en divulgació i recerca combinades de tot Europa.

Aleix Roig, impulsor i responsable de l’actual Parc Astronòmic Muntanyes de Prades en marxa des del 2016, ha presentat el passat, present i futur del parc. Roig ha explicat que “amb el projecte es vol impulsar l’observatori més potent en divulgació i recerca combinades de tot Europa” i ha afegit que “tindrà el telescopi més gran d’Europa dedicat de forma exclusiva a divulgació”. La tasca científica del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ha estat premiada a nivell internacional amb l’Astronomy Photographer of the year 2022, la publicació com a fotografia astronòmica del dia de la NASA (2023) o el descobriment d’una nova nebulosa, el 2023, batejada com a “Roig1 Prades Sky” a la Galàxia del Triangle, M33.

Durant l’acte s’ha reiterat que es tracta d’un projecte de país que suposa una oportunitat pel territori donades les característiques de cel fosc que es troben a Prades, unes condicions que s’han volgut estendre als municipis del voltant convertint Les Muntanyes de Prades i el Priorat, en la zona més gran de protecció lumínica Starlight. I és que en el darrer any, el Parc Astronòmic va atraure a més 7.000 visitants, desestacionalitzant el turisme, i generant una despesa de 430.000 euros en allotjaments, alguns dels quals ja s’han especialitzat en astroturisme.

Ara, L’objectiu dels impulsors del futur Centre Astronòmic Muntanyes és el d’aconseguir el finançament necessari perquè aquest equipament sigui una realitat. S’espera obtenir finançament a través de fons europeus, estatals i nacionals i s’estima que el cost dels equipaments de recerca serà d’un milió d’euros i que la part turística i educativa ascendirà a 2 milions d’euros.

El Centre Astronòmic Muntanyes de Prades, a la Llotja de Reus

L’acte “El cel de les Muntanyes de Prades: un projecte de país” s’ha presentat aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Reus, en el marc del cicle de conferències Dilluns de Llotja. L’esdeveniment ha reunit a 130 assistents entre representants de la Diputació de Tarragona, Consell Comarcal del Baix Camp, la Subdelegació del Govern, representants de la Generalitat, alcaldes del territori i entitats.

 

VEURE LA NOTÍCIA