5 parcs astronòmics per observar la pluja d’estels d’agost

Aquests parcs estan situats en zones privilegiades, allunyats de la contaminació lumínica, que permeten gaudir del fenomen d’una manera excepcional

 

Un clàssic de les nit d’agost és allunyar-se dels nuclis urbans i buscar un cel fosc on es puguin observar les pluges d’estels. Però us heu plantejat mai fer-ho des d’un observatori astronòmic? Gaudir de l’espectacle dels Perseids guiats pers astrònoms professionals amb experiència en divulgació de l’astronomia és una experiència més que enriquidora. A més, en una nit fosca, a Barcelona es poden veure entre vint i trenta estels fugaços, un resultat que queda molt lluny de les tres mil estrelles que poden ser visibles des del cel de les muntanyes de Prades. Aquest any, el millor moment per fer-ho és la primera quinzena d’agost, quan, segons el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, podreu arribar a veure fins a 120 meteors/hora, que es tradueix en dos estels fugaços cada minut. Però aquest no és l’únic parc astronòmic de Catalunya. Aquí trobareu cinc parcs astronòmics per observar la pluja d’estels aquest mes d’agost.

Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

 Parc Astronòmic Muntanyes de Prades
El mirador de Sant Roc, localització única per veure les estrellesParc Astronòmic Muntanyes de Prades
El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, situat a quasi 1.000 metres d’altitud, és una Destinació Starlight, una denominació de la UNESCO motivada per unes condicions d’observació astronòmica excepcionals. És un dels millors indrets per gaudir de nits estrellades i fosques, motiu suficient per observar les llàgrimes de Sant Llorenç des d’aquesta localització. Durant tot l’any, el parc ofereix moltes activitats amb l’objectiu de difondre coneixements astronòmics a la població, com ara l’Experiència Astronòmica Nocturna 360, que comença al Planetari 360º i que segueix cap al Mirador Astronòmic de Sant Roc. Si visiteu el parc astronòmic, també podreu gaudir de sessions introductòries en un planetari, sessions d’audiovisuals amb tota l’actualitat científica, l’observació a través de telescopis de gran diàmetre i una ruta interpretada per les constel·lacions (amb un espectacular làser verd que permet mostrar cada estrella que observem en directe) per descobrir-ne la mitologia, heretada de la tradició grecoromana. Activitats guiades per un equip de joves apassionades per la ciència que tenen com a objectiu la protecció del cel fosc i l’estímul de vocacions científiques entre nenes i noies. Un grapat d’experiències per fer-vos els amos del cel!

Parc Astronòmic Montsec

Parc Astronòmic Montsec
El Parc Astronòmic Montsec és un dels indrets estrella per observar el cel nocturn a CatalunyaParc Astronòmic Montsec
El Parc Astronòmic Montsec es troba dins la serra del Montsec, al Prepirineu català, una situació molt privilegiada. La serra també és un altre indret Starlight, amb unes condicions excepcionals, gràcies a la baixa afectació de la contaminació lumínica i als fenòmens meteorològics de la zona. Amb la visita a aquest parc, a més de gaudir dels Perseids d’una manera única, també podreu gaudir del planetari multimèdia en 3D i del parc de telescopis, on es poden observar els objectes més destacats de la nit. Unes activitats excepcionals que es complementen amb una oferta molt àmplia d’experiències.

Observatori Astronòmic d’Albanyà

Observatori d'Albanyà
L’increïble cel d’estrelles que s’observa des de l’Observatori d’AlbanyàDaucat
L’Observatori d’Albanyà se situa al Bassegoda Park, un indret que es va convertir en el primer campament de la península Ibèrica acreditat per la Fundació Starlight. Un espai ideal per gaudir de l’espectacle estel·lar que ens espera a l’agost. Aquest observatori disposa d’unes avançades instal·lacions amb l’objectiu de divulgar l’astronomia als no professionals, i també per a la investigació científica, ja que conté el telescopi més gran de la demarcació de Girona. De les seves visites, la més destacada és el bateig astronòmic nocturn, en què, acompanyats d’uns guies, es fa un recorregut sensorial per descobrir els secrets de l’astronomia.

Observatori Astronòmic MónNatura Pirineus

estrelles
Una nit estrellada als PirineusGettyImages
Les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, és un paratge aclaparador d’una bellesa incalculable que atrau molts excursionistes. Però aquesta bellesa també la trobem quan es fa de nit i el cel s’omple de milers i milers d’estrelles. En aquest indret d’ensomni trobem el MónNatura Pirineus, un centre amb unes instal·lacions úniques que permeten descobrir els secrets del cel pirinenc. A partir de l’observatori astronòmic podreu badar durant hores mirant la pluja d’estels, i ser testimonis de la catifa estel·lar del cosmos, que gràcies a l’absència de contaminació lumínica i atmosfèrica és d’una singularitat excepcional.

Observatori Astronòmic de Castelltallat

Observatori de Castelltallat
Una nit d’estiu a l’Observatori de CastelltallatGetty Images
Castelltallat es troba en una zona despoblada entre el Bages i el Solsonès, perfecta per poder observar els Perseids sense cap mena de contaminació lumínica i així gaudir d’un espectacle irrepetible. Una experiència per viure juntament amb la família o els amics, i descobrir un dels fenòmens més increïbles de l’Univers. A més, durant la resta de l’any, l’Observatori Astronòmic de Castelltallat duu a terme diferents activitats per a tots els públics i així fer-lo còmplice de les meravelles del cel, des de l’observació del Sol, xerrades sobre el cosmos o visites guiades per conèixer i observar les constel·lacions.

VEURE L’ARTICLE AL WEB descobrir.cat