L’ha fet Àleix Roig, astrofotògraf de paisatge i de cel profund, un dels responsables del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

Una fotografia feta des de Prades de la Nebulosa del Dofíuna estrella massiva que es convertirà en supernova, ha estat escollida com a “Fotografia astronòmica del dia” (APOD) per la NASA. L’ha fet Aleix Roig, astrofotògraf de paisatge i de cel profund i un dels responsables del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, al Baix Camp.

La imatge és el resultat de més de 58 hores d’imatges capturades durant 15 dies que finalment s’han sumat per obtenir la imatge resultant.Per als astrofotògrafs, obtenir un APOD suposa un gran reconeixement internacional.

De les tres més populars del National Geographic

La fotografia ja va ser premiada recentment pel Royal Observatory Greenwich de Londres i va ser l’única fotografia premiada de l’estat en la fase final. Va quedar tercera com a premi del públic i finalista a la categoria Nebulae.

A més a més, National Geographic la va catalogar a principis de mes com una de les “tres imatges més populars del 2022”.

Aquests reconeixements internacionals són clau per al posicionament del cel de Prades en l’àmbit internacional.

 

La qualitat del cel fosc de les Muntanyes de Prades

El cel fosc de Prades reuneix unes condicions que el fan idoni per a l’observació de fenòmens astronòmics. La zona compta amb una bona estabilitat atmosfèrica i uns alts nivells de foscor que s’assoleixen amb l’ajuda del canvi d’enllumenat del municipi de Prades i voltants per uns de LED PC Ambre.

Aquestes condicions favorables li han fet merèixer al cel fosc de Prades la certificació de cel fosc protegit, esdevenint la zona de cel fosc protegit més gran d’Europa al voltant d’un parc natural. Aquest reconeixement inclou 32 municipis de quatre comarques de les Muntanyes de Prades i del Montsant.

Al 2021, també va rebre la certificació internacional de Destinació Turística Starlight amb altres 21 municipis de la zona.

Com s’ha fet la fotografia

En una entrevista al programa “Tot es mou”, de TV3, Roig ha explicat com ha fet la fotografia i què mostra: una estrella que s’està morint i té 20 vegades més massa que el Sol.

Una passió des de ben petit

La passió de l’Aleix per l’astronomia va començar quan era molt petit, quan el seu avi li va regalar un telescopi. Amb tan sols 15 anys ja n’estava construint un.

A la seva pàgina web i a les seves xarxes comparteix la seva passió: l’astrofotografia. Aquests són alguns exemples de les seves impressionants fotografies:

 

 

VEURE NOTÍCIA