La tempesta geomagnètica més forta en 20 anys provoca aurores a Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat
compartir a Facebook
compartir a X

La tempesta geomagnètica més forta en gairebé 20 anys s’ha fet visible a Catalunya i, fins i tot, a latituds més baixes. La nit de divendres a dissabte ens ha regalat un espectacle difícil d’oblidar, en forma d’aurores que han tenyit el cel de tons vermellosos.

La Gola del Ter (Francesc Jordan)

Nit d’aurores a Catalunya

El fenomen ha provocat una allau d’imatges, totes compartides amb un missatge comú: la sensació d’estar vivint un esdeveniment molt especial i emotiu. Podeu fer un cop d’ull a la secció de fotos dels espectadors del portal del temps. O també a la galeria de fotos específica per a aquest esdeveniment. Aquí recuperem algus dels missatges difosos per xarxes socials.

Aurora vermella o SAR?

Les aurores vermelles es produeixen quan les partícules solars reaccionen amb l’oxigen a altituds més altes, generalment entre 300 i 400 quilòmetres. L’oxigen s’excita a una freqüència o longitud d’ona més alta i menys visible al ulls. A aquesta alçada, l’oxígen està menys concentrat, i per això també es necessita que la tempesta sigui molt intensa perquè es puguin veure a ull nu.

També hi ha la possibilitat que el color vermell sigui producte dels anomenats SAR (Stable Auroral Red arc) o aurores estables vermelles. Els SAR es van descobrir l’any 1956. A diferència de les aurores típiques, les aurores estables vermelles fan visible la transferència d’energia tèrmica des del sistema d’anells de corrents de la Terra fins a l’atmosfera superior.

La tempesta més forta des del 2005

La tempesta d’aquest cap de setmana deriva de la taca solar gegant AR3664, que feia preveure una grau d’activitat geomagnètica molt elevat. De fet, el que ha provocat l’espectacle d’aquesta nit ha estat la primera de les sis ejeccions de massa coronal (CME) que ha produït el Sol, és a dir, la primera d’una sèrie d’explosions que han llançat material (plasma) de la corona solar a l’espai.

 

VER LA NOTICIA