L’1 de febrer, passarà pel punt més pròxim a la Terra; l’últim cop que ens va visitar va ser al paleolític, fa 50.000 anys

Prades acull observacions astronòmiques del cometa el 27 i 28 de gener | Aleix Roig
PER REUSDIGITAL.CAT, Reus | 19 de gener de 2023 a les 16:30 |
El cometa C/2022/E3 es mostra cada dia més brillant i ja és observable sota el cel fosc de Prades. L’1 de febrer, el cometa passarà pel punt més pròxim a la Terra. L’últim cop que ens va visitar va ser al paleolític, fa 50.000 anys.

Fotografies del cometa fetes des de Prades han aparegut a mitjans internacionals com Le Figaro i el fenomen ha estat Imatge del dia a Astrobin, un portal internacional d’astrofotografia. El cel fosc de Prades “reuneix unes condicions que el fan idoni per a la observació de fenòmens astronòmics com el del cometa que s’acosta a la terra aquests dies”, segons han apuntat fonts municipals, aquest dijous, en un comunicat. La zona compta “amb una bona estabilitat atmosfèrica i uns alts nivells de foscor que s’assoleixen amb l’ajuda del canvi d’enllumenat del municipi de Prades i voltants per uns de LED PC Ambre”, s’ha subratllat. Aquestes condicions favorables, de fet, van fer merèixer l’obtenció de la certificació de cel fosc protegit esdevenint la zona de cel fosc protegit més gran d’Europa al voltant d’un parc natural (incloent-hi 32 municipis de quatre comarques de les Muntanyes de Prades i del Montsant).

L’any 2021, també es va rebre la certificació internacional de Destinació Turística Starlight amb altres 21 municipis de la zona “actuant com a altaveu per atraure visitants de tot el món”.

Observacions astronòmiques previstes

L’últim cap de setmana de gener, està previst que el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades organitzi activitats astronòmiques en relació al cometa amb inscripció prèvia al web del parc.

El dissabte 28 de gener s’ha programat una sessió especial dedicada a l’observació del cometa amb grans telescopis. Durant la sessió, els assistents podran gaudir també de la ruta pel cel i seves constel·lacions interpretada en directe per Guies Starlight.

Paral·lelament, el 27 i 28 de febrer s’organitzarà un curs dirigit a persones que volen obtenir fotografies de cometes ja sigui amb càmera DSLR i objectius, o bé amb telescopi i càmera dedicada. El curs comptarà amb un astrofotògraf especialitzat en astrofotografia de paisatge i de cel profund, Aleix Roig (@astrocatinfo a les xarxes).