Prades apaga els llums per contemplar les meravelles del seu cel

El municipi organitza la segona edició de la festa de l’astronomia

per Joan Díaz, Prades | 19 de juny de 2022 a les 11:37 |
Prades ha viscut una nova edició de la festa de l’astronomia | Ignasi Llorens

El municipi de Prades ha aplegat aquest dissabte la segona edició de la festa de l’astronomia Prades apaga els llums i encén els estels amb una sèrie d’actes relacionats amb aquesta disciplina, que ha esdevingut un important reclam turístic, cultural i científic de la “Vila vermella”. A gairebé 1.000 metres d’altura, Prades reuneix unes condicions de foscor i estabilitat del cel que permeten gaudir d’observacions astronòmiques d’alta qualitat.

Després d’un dia ple d’activitats, a les 11 de la nit ha tingut lloc l’apagada de llums del poble, amb la qual s’ha pogut contemplar l’espectacle natural del cel i els estels, i prendre consciència de la contaminació lumínica. L’esdeveniment ha rebut una gran expectació de persones que han arribat de molts llocs de Catalunya.

Abans, han tingut lloc diferents sessions especials al Planetari 360, una conferència de l’astrònom i divulgador científic Joan Anton Català, i la presentació en directe de la música de l’espectacle Kosmos, a càrrec del director artístic del Parc Astronòmic i músic reusenc, Gerard Marsal. Després de l’apagada nocturna, qui ho ha desitjat ha disposat d’un telescopi per observar les meravelles del cel pradenc.

Creix el turisme astronòmic a Prades

El turisme d’estrelles està tenint molt interès a Prades. El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades ofereix diverses activitats per apropar els astres als visitants: experiències astronòmiques que inclouen observacions amb telescopis, cursos d’astrofotografia, espectacles i sopars sota les estrelles. L’any passat, el recinte va generar un impacte de 310.000 euros i va atreure més de 5.000 visitants. L’equipament es veurà enriquit amb la pròxima construcció de l’observatori al Pla de la Guàrdia.

Gerard Marsal en la presentació de la música de Foto: Joan Díaz

Cel estrellat vist des de Prades Foto: Ignasi Llorens

Els organitzadors han disposat de telescopis per observar el cel Foto: Joan Díaz

Reus Digital, 19 de juny de 2022: https://www.reusdigital.cat/noticia/93568/prades-apaga-llums-contemplar-meravelles-seu-cel?fbclid=IwAR30ly1i70Fy583BfVJ0h0cZ5s0uxFVjKFEdAfGyPY4raLRMjGZSdNPpQsE