Prades estrena el planetari del futur Parc Astronòmic sota un dels cels menys contaminats

El recinte també compta amb un Museu de l’Astronomia i serà ampliat amb un centre d’observació al Pla de la Guàrdia.

El cel de Prades ofereix unes vistes espectaculars. Situat a gairebé 1.000 metres d’alçada, aquest municipi és un indret ideal per a les observacions astronòmiques. Per això s’hi està impulsant el futur Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades.

Aquests dies ja s’ha obert el Centre de Visitants, que compta amb un planetari de 360 graus i un Museu de l’Astronomia.

Nou Centre de Visitants del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades (ACN).

Més endavant s’hi afegirà un centre d’observació al Pla de la Guàrdia, que vol ser un punt de referència per a la divulgació i la recerca, i per despertar les vocacions científiques.

El futur recinte, impulsat per l’Ajuntament i la plataforma Astroprades, inclourà telescopis de gran capacitat i es convertirà en “l’observatori més potent d’Europa dedicat a la divulgació”, segons Àlex Roig, un dels impulsors d’Astroprades.

L’astronomia esdevé una oportunitat perquè l’oferta turística al municipi no es concentri només durant els mesos de juliol i agost. El 2019, les observacions astronòmiques van atraure 3.500 visitants i van generar 210.000 euros. S’espera que aquesta xifra es multipliqui per deu amb el nou projecte.

Futura ubicació del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

Prades, “un oasi de foscor”

Prades és un dels millors racons de Catalunya i de la península Ibèrica per contemplar el cel sense contaminació lumínica. Segons Aleix Roig, aquesta població “és un oasi de foscor“.

L’any passat, l’Ajuntament de Prades va adquirir en propietat els terrenys del Pla de Guàrdia i ara el projecte està en tramitació, a l’espera de rebre el vistiplau de la Generalitat de Catalunya. L’alcaldessa, Lídia Bargas, ha assenyalat que caldrà buscar finançament per fer el projecte realitat.

“El nostre és un projecte de país perquè actualment a Catalunya només hi ha l’observatori d’Àger i està saturat. Com a país en necessitem un altre i, si no el fem nosaltres, algú se l’endurà cap a un altre indret”.

La Via Làctia sobre el Mirador de Sant Roc, a les muntanyes de Prades.

 

Prades i una vintena de municipis del Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà i l’Alt Camp estan treballant per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la serra de Montsant.

Aquest any està previst que la Generalitat declari les muntanyes de Prades zona amb cel nocturn de qualitat.

Enllaç a la notícia: https://www.ccma.cat/324/prades-estrena-el-planetari-del-futur-parc-astronomic-sota-un-dels-cels-menys-contaminats/noticia/3041383/